In een nimmer aflatende zoektocht naar donkerte kwam Oudenberg, te Louwel, Opglabeek in het vizier. Omdat dit een natuurreservaat is en rondom afgesloten werd uitgekeken naar een randgebied dat aansluitend profiteert van de rust, stilte en duisternis. Na een uurtje rondrijden werd het gevonden: op de rand van het reservaat met de bosrand aan de noordelijke kant, vrij zicht op het oosten, zuiden en deels westen, een plekje om de kijker op te stellen.
Terwijl de opbouw vorderde werd het geleidelijk aan donker en het bleek al vrij snel: dit is een goede locatie. Geen last van strooilicht en verkeer. De enige bezoekers waren enkele blaffende reeën die tot op een dertigtal meters naderden. Na het afstellen van de kijker, wat uitsterst vlot verliep, kon de camera aangekoppeld om de eerste beelden te maken. Saturnus, het doel van de uitstap, bleek moeilijk scherp op de chip te krijgen. Ik had gehoopt om de ringen messcherp in beeld te kunnen brengen. Net als Jupiter enkele maanden geleden, blijkt ook Saturnus niet zo gemakkelijk scherp te stellen en correct te belichten. De ene keer waren de manen goed te zien, maar dan was de planeet overbelicht, de andere keer; manen weg en de planeet nog steeds overbelicht. Misschier is dit werk voor de CCD? Het zal blijken.
Na enige tijd bezig geweest te zijn met Saturnus kwamen andere objecten aan bod. Verschillende sterrenstelsels en bolhopen werden gefotografeerd. De ene keer door de 750 mm telelens, de andere keer in het primaire brandpunt van de kijker. Voor het eerst dit jaar nieuwe opnames van de Ringnevel, de eerste beelden van M51 met spiraalarmen, schitterende beelden van M13, M92 en M5. De Sombreronevel, de Gost of Jupiter, Knipoognevel, Sunflower, M81-82, M65-66, enz….. Te veel om op te noemen. Hieronder enkele sfeerbeelden en een kleine greep uit de gemaakte beelden:
opbouw
nacht valt in
750 mm tele
M13
x-h Per
Saturnus
Saturnus
Ringnevel
M5
Ghost of Jupiter